Συνεργασία φορέων για την πρόληψη της λύσσας

Σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων της περιοχής μας, για την εφαρμογή προγράμματος πρόληψης της λύσσας, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα σε ζώα άγριας πανίδας, αλλά και σε ποιμενικούς σκύλους στη Βόρεια Ελλάδα, -έπειτα από 25 χρόνια που η χώρα θεωρούνταν ελεύθερη της νόσου– πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/2 στο Δήμο Καρδίτσας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Δημ. Κωστόπουλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου κ. Κ. Λάντζος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαρ. Μπιλλίνης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Βασ. Λεοντάρης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η επανεμφάνιση της νόσου στη χώρα καθιστά επιτακτική για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την περισυλλογή και τη συνολική διαχείριση (κυρίως εμβολιασμό) των αδέσποτων ζώων, την απομάκρυνση από τις οδούς και τα πεζοδρόμια των νεκρών ζώων και τη μέριμνα για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, αλλά και γενικότερα τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία της σήμανσης και της καταγραφής όλων των ζώων συντροφιάς.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω προληπτικών μέτρων, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, απαιτείται η συνεργασία όλων γι’ αυτό και αποφασίστηκε να διοργανωθεί άμεσα ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και οργανώσεων και συλλόγων που ασχολούνται με ζώα (Δήμοι, Περιφερειακή Ενότητα, Κτηνιατρική Σχολή, Κτηνιατρικοί, Κυνηγετικοί, Φιλοζωικοί Σύλλογοι κ.α.) προκειμένου να καθορισθεί το πλάνο δράσης και οι απαιτούμενες ενέργειες που θα “θωρακίσουν” την περιοχή μας έναντι της νόσου.